Diablo 3 - PC recensioncomment_here


Titel:  Diablo 3
Utvecklare: Blizzard
Format: PC
Genre: RPG/Hack n slash
Releasedatum:  15 maj 2012
Svårighetsgrad:  Hell
Spenderad tid: +300 timmar
Snittbetyg internationellt:  87.60% gamerankings.com

Haters gonna hate, som det brukar heta. Men det skulle ta Blizzard över 12år innan den kontroversiella (men ack så efterlängtade) uppföljaren till Diablo 2 skulle ha release (det ska dock nämnas att D3 varit under utveckling sedan 2001). Även om betan släpptes flera månader innan fullversionen hade release, så började hatet emot Blizzard och D3 redan innan betan ens släppts.

För man får ju inte glömma bort att vare sig Matt Uelmen (han gjorde musiken till D1 och D2), eller de ursprungliga hjärnorna bakom Diablo 1 och 2 (Max Schaefer, Erich Schaefer, Bill Roper och David Brevik) jobbat med D3.

Så redan där startade hatet emot D3, och hatet har ju inte blivit mindre utav det faktumet att fansen hållits på spänn i över 12år efter Diablo 2s release heller.


Ljuseffekterna är riktigt mäktiga i Diablo 3.

Fast hatet tog nog inte vid på allvar först den 28juni 2008. Det var nämligen den dagen då Blizzard visade upp Diablo 3 för allra första gången. Och Diablo fansen skrek rätt ut världen över.

”D3 ser ju för fan ut som ett jäkla Wow spel! Gulliga och färgglada färger över allt”, vart ju en rätt vanlig reaktion efter att Blizzard presenterat D3 under 2008 .Man kan väl utan att överdriva, säg att folk inte var nöjda över Blizzards design val. Det i sin tur lede till att Blizzard vart mailbombade med tusentals arga mail från Diablo fans från hela världen.

D3s lead designer Jay Wilson (han jobbade tidigare på Relic Entertainment med titlar så som Dawn of war och  Company of Heroes. Jay har även jobbat med Blood 2, coolt!) fick ta mot kopiösa mängder med kritik från alla håll och kanter.

Till slut så fick D3 teamet så himla lov att ändra på speldesignen i D3 (någon som de själva dock hävdar att de inte gjort som följd utav fansens kritik). Jag kommer själv ihåg att jag vart så där lagom orolig för att D3 bara skulle bli ett Wow goes hack n slash spel.

För det var ju sådana vibbar som man fick under sommaren 2008.


Vart än man går, så finns det saker att kötta (klicka) ihjäl.
D3 är action från början till slut!

Men sakta men säkert så började D3 att ta form, och fansen började lugna ner sig. Eller ja, lite i alla fall. När så väl D3 betan släpptes under slutet utav 2011, så började folk få en rätt tydlig bild utav vad D3 skulle komma att bli för slags spel. Och vad de skulle kunna komma att förvänta sig.

Majoriteten utav alla som spelat betan var nöjde med det som de såg och upplevde. Men de flesta var nog överens om att det fanns mycket att åtgärda innan release, buggar osv. Själv så hörde jag till de som inte fick nöjet att spela betan, då beta-nycklarna gick åt som smör i solsken.

Så jag fick nöja mig med att läsa tidningar, kolla på filmer och hänga på Blizzards forum, för att få uppdates från de som spelade D3 betan. Min förhoppningar byggdes upp en hel del i början utav 2012.

Och efter mycket och men (releasedatumet flyttades ju fram flera gånger…), så släpptes slutligen Diablo 3 den 15 maj i år. Då hela min familj (förutom min mor) är Diablo fans och hardcore spelare sedan Diablo 1s release 1996.


Det råder ingen som helst tvekan om att världen är på väg att gå under i D3. Då zombies och lik eldas på stora högar runt om i riket.

Så fixade jag fram flera ex utav D3, så att hela familjen skulle kunna spela ihop.
Min far är dock den största utav Diablo fans och spelare i min familj, så det var utan tvekan min far som längtat mest efter D3. Så när vi väl fått våra spel, installerat D3 på alla burkarna och skulle sätta igång och spela.

Så möttes vi utav en mängd olika fel. Error 37, 75, osv. Det var en ren mardröm, jag vart tvungen att läsa en hel del på nätet för att fixa felen.

Så att vi ens kunde komma igång och spela D3…och på den vägen har det gått, felen alltså. Buggarna  har spökat till och från mellan 15maj till slutet utav juli. Men om jag går in på själva spelet D3 istället.

När väl D3 kickade igång, så kände jag en vis lättnad iallafall. Nu återstod det bara att välja karaktärsklass och kön (ja, man kan nu välja mellan att spela som man eller kvinna). Det finns 5 karaktärsklasser totalt sätt.

Barbaren, munken, trollkarlen, häxdoktorn och demonjägaren. Jag valde att spela som Barabaren, då jag gillade den klassen i D2. Samt så tycker jag om att kötta mycket.


Ja, det går precis som i Diablo 2 att ha en följeslagare med sig. Och ibland, så kan andra haka på också (dock bara tillfälligt).

Jag kände dock en vis besvikelse över att man inte kunde ändra sin karaktärs utseende (man kan dock köpa färger till sina kläder, utrustning osv i D3, men ja, nog är det snålt på den fronten alltid), samt att man inte heller kan välja ras på sin karaktär. Typ Orc, Alv osv.

Man vill ju liksom kunna göra en så pass unik och annorlunda karaktär som möjligt, så att man sticker ut ur mängden. Jag förväntar mig helt klart att det här är något som Blizzard kommer att åtgärda i framtida expansioner utav D3.

Efter ett rätt mäktigt intro så startar D3, och man kastas in i en värld (Sanctuary) som snart är på väg att gå under. Och handlingen tar vid 20år efter Diablo 2, och Deckard Cain har dedikerat hela sitt liv åt läsa och tyda, forntida texter och böcker.

Allt för att kunna avslöja en eventuell profetia, som kan vara början på slutet för världen som vi känner den. Cain har dock inte burit bördan helt och hållet själv, för vid sida så har alltid hans systerdotter Leah infunnit sig (vars livshistoria är ett enda stort mysterium för henne själv, då hon vet inte ens vem hennes mor är).

Givetvis så trodde ortsbefolkningen i New Tristram att Cain blivit galen, men så en dag så störtade en mystisk stjärna rätt ner i katedralen där Cain och Leah befann sig. Det var början på helvetet, och starten på profetian.

Världens undergång har nu dragit igång på allvar, och det är nu man som spelare kommer in i bilden (man kallas för Nephalem i D3). Det allra första man gör är att bege sig till New Tristram för att undersöka den fallande stjärnan.

Men det hinner inte gå någon längre stund innan man inser att ondskan åter infunnit sig i världen. Zombies och demoner har dödat och ätit upp flera ur ortsbefolkningen, och de är hungriga på mer. Jakten på roten till ondskan (vars namn är Diablo) har bara börjat.

Det tog inte lång stund för mig att vänja mig med D3s nya inventory system och speldesign. Man hittar lätt runt i de olika menyerna. Och själva köttandet, ptja, extremt beroendeframkallande skulle jag säga.

Man får en väldigt stort glädjerush utav att klicka ihjäl våg, efter våg utav fiender. Rent grafiskt så ser D3 givetvis bättre ut än D2, men någon ögonbrynshöjare är det inte snack om. D3 har inget att säga till om på det grafiska planet i jämförelse med andra RPG titlar så som t.ex. The Witcher 2, Dragon Age 2 och Mass Effect mfl.


Jag kan inte direkt påstå att Dialogerna i Diablo 3 är särskilt välskrivna eller välgjorda precis. Blizzards D3 team borde ha kikat på Baldurs Gate serien bla.

D3 är inte fullt, men långt från så vackert som jag hade hoppats på. Det är ju trots allt 2012 nu. Fast samtidigt, det finns en tacksam feature som följd utav det. Nämligen att man kan spela D3 på i stort sätt vilken dator som helst (ungefär som med CS). Musiken i D3 var utan tvekan den största besvikelsen i min mening. Då musiken inte ens är i närheten så bra som Matt Uelmens klassiska Diablo 1 och 2 musik.

Musiken i D3 känns bara helt oinspirerat och påklistrat. Men om jag tar upp de positiva aspekterna istället. Jag gillar det nya health systemet, nu kan man liksom inte bara mata på med en massa health positions.

För det tar ett X antal sekunder innan man kan använda sig utav ytterligare en health position. Det tvingar liksom spelarna att tänka lite mer taktiskt, speciellt på de högre svårighetsgraderna i D3.

Jag gillar även att man kan skapa sina egna vapen längre fram i spelet (då med hjälp utav en smed som blivit ens vän och följeslagare i kampen emot ondskan), samt går det även att skapa egna och kraftfullare juveler (en juvelerare kan hjälpa en med det)

Vad vapen och ens vapenarsenal beträffar, så finns det gott om olika slags vapen till samtliga klasser. Så på den fronten är jag då inte besviken, fienderna är faktiskt betydligt roligare att slå ihjäl i D3, än i någon tidigare D3 titel.

Och det beror till stor del på det nya fysikmotor systemet (fiender flyger och far kors och tvärs över skärmen vid träffar), och att man har betydligt fler olika attacker att använda sig utav i D3.

Bossarna är även de så där halvskön att möta och dunka på, massiva och aggressiva. Precis som bossar ska vara. Level up systemet är dock väldigt begränsat (RPG med stödhjul, typ), det på så vis att man nu inte kan välja vilka attribut som man ska lägga sina poäng på.

Då det görs automatiskt, däremot så kan man välja speciella egenskaper själv. I form utav kraftfulla attacker m.m. En sak som däremot inte förändrats något alls sedan Diablo 1, är Blizzards grymt imponerande mellansekvenser.

Även de mest bortskämda och kräsna pc-spelarna, kan ej förneka att Blizzard lyckas på den fronten.  

Så på det stora hela så är iallafall Diablo 3 en vinnare i min ögon, det trots en svettig release och flertalet fel och buggar. Jag ska dock inte krypa under stolen med att D3 är långt ifrån perfekt, klanderfritt, och utelämnar en hel del övrigt att önska.

Plus:
+  Auto save funktion
+  Backgrunds historian är riktigt nice
+  Den nya fysikmotorn
+  Mellansekvenserna är grymt snygga!
+ Väldigt hög spelglädje
+ Tjäna riktiga pengar via D3s Action house!


Minus:
-  Går inte att spela offline
- Musiken hör dessvärre till den allra sämsta i hela Diablo serien
-  Buggarna vid och efter releasen
-  För få karaktärs klasser, raser och möjlighet att påverka deras utseende
- Dåliga loots

Handling/story:  7/10
Spelkänsla:  8/10
Grafik:  8/10
Ljud/Musik  6/10
 
Kontroll:  9/10
Livslängd: 9/10


Totalt: 8/10 
Trots att 12år är en väldigt lång tid, så anser jag att D3 varit väl värd all väntan. Jag har spelat D3 i hundratals timmar själv, och ihop med vänner. Men aldrig tröttnat! D3 må inte vara det bästa RPG spelet som gjorts, men nog är D3 en värdig uppföljare till D2 alltid!

 
 

robin
/Robin E
The Gaming Ground
positions
Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...
- Ingen spam/smygreklam tack!

- Håll en god ton. Personangrepp osv betackar vi oss för.

- Kritik är helt alright. Så länge som den är bifogad/konstruktiv.

- De kommentarer som ni gör besvaras här på våran hemsida.

you Ditt namn:
Kom ihåg mig?
mail Din E-postadress: (publiceras ej)

home Din Hemsida/Bloggadress:


write_us Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
Elverket.se
bloglovin
We need your support! (why?)
webvoter-omröstning
Vad vill ni att vi lottar ut?
Geek kläder
Hårdvara
Mjukvara
Presentcheck
Samlarobjekt
Tv-dataspel
gg_banner
childs_play
sga


your_ad_here
cookies
v1.4 ©2010-2012 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy